top of page

Rauwe cacao als hartmedicijn

Bijgewerkt op: 17 mei 2023

Ik kan het me nog goed herinneren; mijn schaatsavonturen op natuurijs in mijn jongere jaren. De heerlijke vrieskou op mijn gezicht en de gezelligheid op het ijs om me heen. Opwarmen gebeurde vrijwel standaard met een kopje warme chocolademelk. Maar tegenwoordig drink ik ceremoniële rauwe cacao voor mijn werk, meditaties, voor heling en voor focus.


Wat zit er in rauwe cacao?

Tegenwoordig drink ik chocolade "melk" op een heel andere manier. Ik gebruik rauwe 100% onbewerkte cacao, ik voeg wat heerlijke kruiden en een beetje agave siroop toe voor de smaak omdat rauwe cacao opzichzelf bitter van smaak is. Onbewerkte cacao is puur en vol van smaak, opent je zintuigen, brengt meer focus en helpt je te gronden. De "chocolademelk" waar velen van ons bekend mee zijn wordt gemaakt van een veel lagere kwaliteit cacao en hier worden andere stoffen zoals suikers aan toegevoegd.


Cacao boon Theobroma boom
Rauwe cacao

Rauwe cacao wordt gezien als een superfood. Het is een puur natuur product en komt van de Theobroma boom welke groeit in landen als midden- en zuid Amerika. Zelf werk ik het liefst met cacao uit Guatemala.


Ten eerste is onbewerkte cacao zeer goed voor de doorbloeding, want het verwijdt je bloedvaten. Het geeft je een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel ‘lekkere trek’ hebt en zit vol met antioxidanten zoals koper, ijzer, chroom en vitamine C en K. Rauwe cacao zit ook boordevol magnesium, cacao is een flinke boost voor je immuunsysteem. Met het drinken van rauwe cacao krijg je meer energie op een natuurlijke en gezonde manier.


Het effect van rauwe cacao op onze gezondheid

In rauwe cacao zitten stofjes die de hartenergie activeren. Het stofje anandamide (Ananda betekent ‘vreugde, blijdschap, opgewekt, vrolijkheid’) zit in cacao en geeft je een liefdevol en gelukzalig gevoel. PEA fenylethylamine zit ook in rauwe cacao, dit verhoogd het energieniveau en brengt meer focus in de geest. Helaas zijn de meeste cacaoproducten die we in de supermarkt kopen van verminderde kwaliteit. Aan deze cacao zijn andere stoffen toegevoegd die de kwalileit van de cacao verminderen. Ook wordt de rauwe cacao te hoog verhit of gebrand waardoor het de goede stoffen aantast.


Rauwe cacao activeert onze rechterhersenhelft, die ons spirituele ervaringen laat ervaren en ons bewustzijn verruimd. Onze rechterhersenhelft staat in verbinding met onze gevoelens en ons intuïtie en brengt creativiteit en helderheid. Ons rechterhersenhelft staat in verbinding met de linkerzijde van ons lichaam en dus met ons hart. Ons hartenergie gaat dankzij rauwe cacao en de effecten van een ceremonie meer stromen waardoor we meer blijdschap, vertrouwen en liefde kunnen ervaren.


Er zijn contra-indicaties waar je rekenen mee wilt houden voordat je 100% puur onbewerkte cacao drinkt. Lees meer over ceremoniële cacao en mijn sacred cacao ceremonies.


De werking van rauwe cacao op ons spirituele lichaam

Rauwe cacao werkt een beetje als een coach, als een assistent die ons aan de hand neemt om beter bij ons gevoel te komen. Het versterkt onze verbinding met ons lichaam, onze gezondheid, onze gedachten en emoties. Al eeuwenlang werken de Maya's en Azteekse stammen met rauwe cacao voor heling, spirituele groei en voor focus. Rauwe cacao brengt meer helderheid in de geest waardoor er ruimte ontstaat voor nieuwe inzichten en helpt ons weer richting te vinden wanneer we even vast zijn gelopen. Rauwe cacao kan je ontzettend helpen bij jouw persoonlijke en spirituele ontwikkeling als mens.


Ik maak cacao met aandacht klaar en spreek altijd mijn intentie en dankbaarheid uit voordat ik het drink.

Cacao ceremonies Yolentha Ram
Rauwe ceremoniële cacao

Waarom zou je een cacao ceremonie bij willen wonen? Omdat het oprecht een hele mooie en prachtige ervaring is die je wat kan komen brengen. Ben je opzoek naar verstilling, rust, vertrouwen, inspiratie, zelfliefde of antwoorden? In mijn cacao ceremonies neem ik je mee op een liefdevolle reis naar jouw hart en laat ik je de liefde ervaren die al in jou aanwezig is. Middels mooie muziek, mantra's, visualisaties, meditaties, ademwerk en beweging ontvang je een goed georganiseerde en professionele ceremonie. Welke geïnspireerd is op mijn eigen vele werk met cacao en andere plantmedicijnen, het werken met sjamanen o.a. uit Guatemala en mijn eigen plantmedicijn reizen. Lees meer over cacao ceremonies of over de plantmedicijnen waar ik mee werk.


Bekijk mijn agenda voor mijn komende ceremonies, ik zou het leuk vinden je eens te mogen ontmoeten.

Ik deel graag 2 heerlijke recepten met je:

Een normale dosis is van 10 - 18 gram.

Een ceremoniële dosis is van 18 - 40 gram.


Raw cacao in je smoothie: blend een eetlepel rauwe cacao door je smoothie. Bv. Met plantaardige melk, ½ avocado, 1 banaan en 1tl kaneel.


Een van mijn favorieten: kopje kwalitatief goede plantaardige melk met een beetje melk, 1tl kurkuma, 1tl cayennepeper en 1tl koek & speculaaskruiden voor 15 minuten op zacht vuur laten trekken tot 60 graden. Voeg 1,5 theelepel rauwe cacao toe (zie ook verpakking) en laat nog eens op zacht vuur trekken. Voeg naar smaak nog wat honing of agave siroop toe.


Geniet!


Veel liefs


Medicijnvrouw van de nieuwe aarde

Voorouder healing & prayer ceremonies
190 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page