top of page

Levensenergie en de Vayu's

Je hebt vast wel eens gehoord van levensenergie. Binnen de yogaleer noemen we dit ook wel Prana. Dit is de (spirituele) energie waar we uit bestaan en door je hier bewust van te worden zul je gaan ervaren dat het niet alleen een fysiek lichaam is waar je het mee moet doen. In deze story licht ik kort toe wat levensenergie en de vayu’s betekenen. Aan het eind van deze story vind je een meditatie om alle energie richtingen te activeren!


Zodra je je hiervoor openstelt kun je het gaan voelen, gaan ervaren: alles bestaat uit Prana. Tijdens die heerlijke wandeling in het bos, tijdens een meditatie of wanneer je zwemt in de zee. Universeel is energie hetzelfde, zij is prachtig, licht en liefdevol.


De Vayu’s zijn vijf energie richtingen die in ons naar binnen en naar buiten bewegen via de ademhaling. Vayu staat voor ‘wind, adem & levensenergie’ en prana vayu is één van de vijf richtingen.


Wanneer je je bewust wordt van de aanwezigheid van Prana en de 5 vayu’s kun je er gerichter mee werken tijdens bijvoorbeeld het beoefenen van yoga of tijdens een meditatie. Je zult bewuster ervaren hoe de energie in jou stroomt en waar je mogelijk verstoringen ervaart. Uiteindelijk kun je zelfs leren levensenergie richting te geven.


Via de ademhaling stroomt de energie door ons heen en stroomt zij daar waar onze aandacht naartoe gaat. Zo werkt het ook met het geven van een healing, bijvoorbeeld Reiki. Daar waar je met intentie liefdevolle aandacht naartoe brengt zal de energie verrijken en gaan stromen. Mogelijke verstoringen in bijvoorbeeld je chakra systeem kunnen worden opgelost.


Het klinkt misschien als iets ongrijpbaars en moeilijk maar dat is het echt niet. Je hoeft je alleen maar bewust te zijn van de energie om je heen, er op te vertrouwen dat die energie helend, liefdevol en licht is en met je aandacht daar te zijn waar je energie wil laten stromen. Tip: probeer de meditatie maar eens uit die helemaal onderaan deze story voor je is opgeschreven.


Levensenergie zit in ons allemaal en is altijd aanwezig maar de ene keer is zij misschien wat loom en stroomt zij niet vloeiend, terwijl zij een andere keer krachtig en energiek is. De duur van zo’n proces verschilt natuurlijk per persoon omdat we te maken hebben met maatschappelijke uitdagingen die onze mind continu aan het werk zetten, maar ook de seizoenen werken mee aan het ervaren van verschil. Ieder individu reageert hier anders op.


De Vayu’s werken samen en hebben effect op elkaar. Hieronder een korte uitleg per vayu:

Prana Vayu is de eerste van de vijf richtingen. Prana vayu is een naar binnen gerichte energie die opwaarts beweegt. Een aantal kenmerken die passen bij prana vayu: hartopening, stimulerend, verlengend, energiek. Element lucht.

Apana Vayu werkt nauw samen met prana vayu, deze twee houden elkaar letterlijk in balans. Daar waar prana vayu opwaarts en naar binnen gericht is, is apana vayu een neerwaartse en naar buiten gerichte energie. Kenmerken die passen bij apana vayu: loslaten, gronding, aards. Element Aarde.

Samana Vayu helpt ons balans ervaren in onze binnenste kern (ter hoogte van de buik). Samana vayu ontstaat wanneer prana en apana vayu in balans zijn en komt ter hoogte van de buik, van buiten het lichaam horizontaal naarbinnen. Kenmerken die passen bij samana vayu: zowel ontvangen als loslaten. Creëert energetisch balans in onze kern. Stimulans, spijsvertering, innerlijk vuur. Element vuur.

Vyana vayu is de richting die levensenergie verspreidt en door het hele lichaam heen en laat stromen. Deze energie richting stimuleert alle processen in ons lichaam vanaf het moment dat we energie inademen. Kenmerken van vyana vayu: verbonden met het hart, stimulans, verspreiding, richting geven, coördineert. In balans = geeft balans. Flow en moeiteloosheid. Element water.

Udana vayu stroomt tussen hart en hoofd en stimuleert het keelchakra. Deze energierichting beweegt opwaarts en stimuleert uit te spreken wat in ons leeft, helpt expressief te zijn. Kenmerken udana vayu: geluid, stem, zang, expressie, verbinding met intuitie, focus. Element: Ruimte.


Meditatie & ademhalingsoefening voor het stimuleren van alle 5 de vayu’s

1. Kom comfortabel zitten op een stoel, bank of op je yogamat.

2. Zorg ervoor dat je ongestoord en prettig kan zitten.

3. Plaats je rechterhand op je buik en je linkerhand op je hart.

4. Wanneer je comfortabel bent sluit dan je ogen.

5. Voel hoe je handen rusten op je lichaam, één hand op je buik, één hand op je hart. Wees je hier gewoon bewust van.

6. Breng dan nu je aandacht naar je ademhaling. Hoeveel tellen adem je in? En hoeveel tellen adem je uit? Is de één langer dan de ander of zijn beide ademhalingsstromen gelijk?

7. Probeer nu maar eens in 4 tellen in te ademen en in 4 tellen uit. Herhaal dat maar een aantal keer.

8. Plaats nu je handen geopend voor je onderbuik met je handpalmen naar boven gericht. Terwijl je inademt neem je de geopende handpalmen in 4 tellen mee omhoog, je volgt de lijn van prana vayu tot ongeveer ter hoogte van de mond.

9. Draai nu de handpalmen om naar beneden en volg de lijn van apana vayu naar omlaag, terug richting jouw onderbuik in 4 tellen. Je mag uitademen door de mond.

10. Herhaal dit nog 3-5 keer.

11. Breng nu jouw handpalmen tegen elkaar in namasté voor je hart met de vingers naar boven gericht. Volg de lijn van vyana vayu door de handen naar buiten te bewegen, weg van het lichaam in 4 tellen.

12. Adem ontspannen uit en breng de handpalmen in 4 tellen weer naar elkaar toe. Volg hierin de lijn van samana vayu, breng de handen samen voor de buik en eindig met de handen weer voor het hart.

13. Herhaal dit nog 3-5 keer.

14. Wanneer je klaar bent, plaats dan weer je rechterhand op je buik en je linkerhand op je hart. Voel even na, wat voor verschil merk je op? Ervaar je meer balans? Voelde je met één ademhalingsstroming meer verbinding dan met de ander?

15. Open langzaamaan je ogen wanneer je er klaar voor bent en geniet dan nog even heerlijk na.


Beluister hier de audio versie van deze meditatie!

Binnenkort zal ik wat uitgebreider ingaan op alle Vayu’s afzonderlijk en zal ik je oefeningen geven per vayu om deze te kunnen activeren.


Energetische healing
Privé healing ceremonie

Via mijn website en social kanalen zal ik binnenkort met je delen dat je bij mij terecht kan voor kleine healing ceremonies één-op-één op één-op-twee. Hierin zal ik een bijzonder hartverwarmende setting voor je creëren middels het geven van een energetische healing (o.a. Reiki), sound healing, yoga, meditatie en werk ik de liefdevolle kwaliteit van cacao.


Lijkt het je fijn om op de hoogte te blijven? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief!Liefs Yolentha

596 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Комментарии


bottom of page