top of page
Zoeken

Het Chakra systeem - energiecenters van transformatie

Bijgewerkt op: 12 jan. 2021

Al enkele jaren interesseert het Chakra systeem mij en daagt het mij uit om op een dieper niveau naar binnen te duiken en (blokkades in) mijn levensenergie te ervaren.


Je hebt er vast wel eens over gehoord, een chakra! Maar wat is dat nu precies? Als je een paar weken geleden meedeed aan mijn yogales over de chakra’s heb je er al iets van meegekregen, misschien heb je het zelfs energetisch kunnen ervaren. Ik ga het je middels deze story op een simpele manier proberen uit te leggen zonder voor nu heel erg de diepte in te duiken.


De letterlijke vertaling van een chakra is een wiel ofwel een disc en staat voor beweging en transformatie. Denk maar aan een cd-rom die door rond te spinnen energie (muziek) vrijlaat.


We hebben allemaal energiebanen (nadi's) die door het lichaam lopen, daar doorheen loopt onze levensenergie oftewel spirituele energie. Op elk kruispunt van zo’n energiebaan ligt een energiewiel: een chakra. In ons lichaam hebben we er meer dan 114 maar het makkelijkste maken we contact met de 7 grote chakra’s die gevestigd liggen in de Sushumna nadi (centrale baan die loopt vanaf de wortel tot aan de kruin, door de wervelkolom heen).

"Maak connectie met de elementen van binnen om verbinding te kunnen maken met de elementen buiten."

Een chakra is een center ofwel kamer van energie; een portaal ofwel een programma. Een chakra programmeert onze staat van zijn op een bepaald niveau: emotioneel, relationeel, communicatie, overlevingsdrang, liefde, seksualiteit etc. Het zijn centers waarin de organisatie & transformatie van onze levensenergie plaatsvindt. Dit gebeurt al vanaf onze eerste levensjaren, in de eerste chakra Muladhara.


De 7 grote chakra’s liggen in de core van ons lichaam (zoals de ‘core’ van een appel), langs de Sushumna nadi en kunnen gezien worden als een regenboog brug waarlangs de energie steeds vrijer omhoog begint te stromen. De brug maakt connectie tussen de aarde en het universum. En als deze brug ergens is ingestort of schade vertoont, creëert dat disbalans.

De kenmerken per chakra zijn;

1. Muladhara Chakra: wortelchakra, aarde, stabiliteit, gronding, basis van rust

2. Svadhishthana Chakra: sacrum chakra, water, seksualiteit, creativiteit, beweging

3. Manipura Chakra: solar plexus chakra, vuur, power, doorzettingsvermogen, wijsheid

4. Anahata Chakra: hartchakra, lucht, liefde, vergeving, acceptatie, dankbaarheid, helen

5. Vishuddha Chakra: keelchakra, ruimte, expressie, communicatie

6. Ajna Chakra: derde oog chakra, pure essentie, (in)zicht, bewustwording, puurheid

7. Sahasrara Chakra: kruinchakra, spiritualiteit, waarheid, alles is één.

Voorbeeld: de eerste chakra Muladhara wordt gevormd in de eerste levensjaren van 0-2 jaar. Het is de chakra die gaat over de verbinding met de aarde, het vormen van stabiliteit en leren te overleven. Als in jouw eerste twee levensjaren hierin een storing lag door een specifieke gebeurtenis kan het zijn dat je hier op latere leeftijd nog steeds hinder van ondervindt zonder dat je je er bewust van bent. Misschien ben je een overlever, altijd aan het vechten om stabiliteit te vinden en te creëren oftewel vind je het juist heel moeilijk om gegrond te zijn, contact met jezelf te ervaren en daarin rust te vinden. Mogelijk is dan jouw levensenergie in deze chakra uit balans.


Vriendelijke Meditatie oefening om de energie in de chakra’s vrij(er) te laten stromen:

1. Ga comfortabel rechtop zitten of liggen waarbij de wervelkolom lang is. Stel je voor dat er een holle buis (Sushumna nadi) door de wervelkolom loopt vanaf je eerste tot je laatste chakra. Door die holle buis stroomt jouw levensenergie, als sterrenstof.

2. Breng nu je aandacht naar de eerste chakra: Muladhara. Ervaar wat je voelt als je daar met je aandacht bent, adem een keer diep in en uit.

3. Dan ga je omhoog naar de 2e chakra en doe je hetzelfde. Neem je tijd. Zo ga je langzaam met je aandacht langs alle 6 chakra’s totdat je aankomt bij jouw 7e kruinchakra waar je met je aandacht blijft en diep in en uitademt.

4. Wanneer je er klaar voor bent ga je op het uitademen terug naar je eerste chakra. Adem in en neem met je aandacht de energie door alle chakra’s heen weer omhoog richting de kruin en laat de energie op de uitadem weer zakken richting je eerste chakra. Herhaal dat 10x. Sta stil bij iedere chakra.

5. Na de laatste keer eindig je bij de kruinchakra, hier adem je een paar keer diep in en uit en stel je je voor dat jouw kruin zich opent en er een bijzonder mooi helder wit licht doorheen schijnt. Blijf daar met je aandacht zolang als voor jou goed voelt, wanneer je er klaar voor bent laat je de energie zakken naar je eerste chakra om weer verbinding te voelen met de aarde. Dan open je rustig je ogen.


Was er een chakra waar je moeilijker je aandacht kon krijgen of kon vasthouden? Misschien is dit dan een chakra die een beetje uitbalans is en je kunt gaan onderzoeken.


159 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page