top of page

Dharma

Bijgewerkt op: 12 jan. 2021

Vorige maand vertelde ik jullie dat ik mijn Sankalpa heb gevonden om mijn Dharma te harmoniseren. Maar wat betekenen deze twee principes nou precies en hoe zou je het zelf kunnen toepassen?


Wat is ook alweer de betekenis van Sankalpa? Dit is een intentie die je vanuit je hart naar voren laat komen en die zich vormt in je hoofd. Het is een plechtige belofte aan jezelf, vastberadenheid of wil waarin je je concentreert op een specifiek doel. Je laat het van binnenuit tot je spreken zodat je voelt dat je er ook echt achter staat, er is geen twijfel. Het is een leidraad, een doel om iets te bereiken en het ondersteunt je manier van leven.


Dharma heeft meerdere betekenissen.

De grotere vorm van Dharma betekent leegte, de ‘kosmische wet’ die de hele wereld ondersteunt en vormt. Een wet waarin alles en iedereen gelijk is.


In het Boeddhisme heeft Dharma vooral te maken met de gedragsregels en normen die je naleeft om in harmonie te leven met de grotere vorm Dharma. #Het is een pad van het leven dat iedereen op zijn eigen manier bewandelt richting verlossing.


Op het pad van Dharma vorm je jouw intenties (Sankalpa) om harmonie te vinden in je leven, gelukkig te zijn met wie je bent en wie je wilt zijn.

Sankalpa helpt ons duidelijkheid te vinden over Dharma, het pad dat we willen bewandelen. Terwijl we uitvoering geven aan onze Sankalpa zullen we gedurende het bewandelen van dat pad verschillende keren tegen hoge muren aanlopen, het pad is er nog steeds maar we zullen misschien over de muur heen moeten klimmen, onze intentie moeten aanpassen om verder te kunnen op het pad van Dharma. Gedurende ons leven en tijdens dit proces zul je blijven leren van jouw Sankalpa's. Je wordt je iedere keer weer bewuster van je gedragspatronen en keuzes.


Ik vind harmonie op mijn pad van Dharma middels mijn Sankalpa “Om mijn ervaringen en kennis van het leven, liefde voor de natuur & energie, mensen en hun lichamen te delen met de mensen in mijn lessen. Daarin vind ik verstilling en harmonie.” Dus ook al gebeurt er eens iets vervelends waardoor ik van slag raak, mijzelf heel even kwijtraak in wie ik ben en wil zijn. Zodra ik weer op de mat stap helpt het mij om te verwerken en los te laten.


Om je Dharma te vinden begin je met het opschrijven van jouw Sankalpa's. Wat is jouw intentie voor de dag? Voor de week? Plak bijvoorbeeld iedere maandag een intentie op de koelkast zodat je er aan herinnerd wordt. En wat is een lange termijn intentie? Heb je een doel, een streven?


Je vraagt je misschien af hoe je nou zeker weet dat je een intentie vormt vanuit jouw hart en niet vanuit jouw verstand? Als ik voor mezelf spreek ervaar ik bij het vormen van een intentie vanuit mijn verstand meer onrust en twijfel in mijn hoofd, wat doorslaat naar mijn lichaam. Een intentie vanuit mijn hart geeft mij rust, harmonie, verstilling. Het is vaak het verstand wat weer twijfel brengt.


Mijn intentie voor de komende week is bij iedere negatieve gedachte tot 10 te tellen en dan met een positieve reactie te komen. Wat wordt jouw intentie?

171 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Σχόλια


bottom of page