top of page

Yoga alleen voor vrouwen is taboe = Mannen op yoga is hip!

Bijgewerkt op: 18 feb. 2020

Ook mannen genieten tegenwoordig van een goede yogales. En nee, het zijn echt geen zweverige types maar mannen die bereid zijn hun hart te openen voor nieuwe ervaringen.Ik moest wel lachen toen ik afgelopen voorjaar meer mannen in mijn les had dan vrouwen tijdens de halve finale van de Champions League. Yes! De vrouwen zaten thuis op de bank (misschien wel naar voetbal te kijken..) en de mannen stonden bij mij in de les.


Het verandert, gelukkig en maar goed ook! Steeds meer mannen ontdekken de voordelen van yoga. Althans in mijn lessen zie ik een shift, tegenwoordig heb ik regelmatig meer mannen in een les dan dames. Misschien nodigt het elkaar ook uit, een volle zaal met alleen maar dames kan een man natuurlijk afschrikken (maar waarom?).


Vaak begin je met een yogales om leniger te worden en ontspanning te vinden, dat is een mooi doel om met yoga te starten. Maar waarom zou je als man nog meer meedoen aan een yogales?

- Een yogales creëert rust in je leven, in je hoofd en in je lijf

- Je werkt aan je lichaam en wordt fit, je wordt er niet alleen flexibel van maar ook sterker

- Even een moment voor jezelf, waarin je geen rekening hoeft te houden met een ander

- Yoga brengt stabiliteit en bewustwording

- Meditatie & ademhalingstechnieken 'masseren' gedachtes en spanning weg


Eén van de deelnemers in mijn lessen ziet zijn wekelijkse uitje naar een yogales als een korte vakantie, als een korte reis waarin je je kan laten leiden door de flow van de les, het ritme van de ademhaling, de muziek en de stem van de docent.


“Als alles weer gaat stromen is dit één van je geluksmomenten waar geen geld of goed tegenop kan – Dirk”

'Ik ben echt een houten klaas, ik zal nooit mijn tenen aan kunnen raken!’ Ik zie het je al denken, deze opmerking krijg ik vaak van mannen te horen. Of ‘Zo'n zweverig gebeuren, ik heb actie nodig...’.

Oh vergis je niet, yoga kan ook actie zijn, zeker als je zo’n ‘houten klaas’ bent ;). Want hoe blijf je rustig als je lichaam spanning begint te ervaren? Dat is nou net wat yoga voor je kan betekenen; het vinden van ontspanning en rust in je hoofd en lijf op het moment dat je het goed kan gebruiken.

Een yoga docent is niet "zweverig", wel reiken we je handvatten aan die spiritueel aan kunnen voelen maar toepasbaar zijn in je dagelijkse leven. Juist heel nuchter. Als je je hart weet te openen voor de ervaring van yoga zul je het gaan merken.


“Na een zware periode van stress ben ik aan yoga begonnen om weer rust en balans te vinden in mijn lichaam. Het heeft me geholpen herstel en vertrouwen te vinden in mijn lichaam. In een yogales heb ik echt even een moment voor mijzelf. Niet iets wat ik moet doen, maar mag doen. Iedere uitdaging in een les ervaar ik als iets positiefs, elke houding en oefening brengt verbetering. Het regelmatig beoefenen van een yogales brengt alleen maar positieve gevolgen. – Eric”Het plezier en de fysieke & mentale groei van de mannen uit mijn lessen maakt mij stiekem best een beetje trots. Eén van de deelnemers in mijn lessen is opgegroeid met een zware vorm van ADD en heeft last van angststoornissen. Yoga, meditatie en mind -fullness heeft hem geholpen weer in contact te komen met zichzelf. Het brengt hem mentaal stabiliteit en rust wat door de gevolgen van ADD zo welkom is.

"Voor mij voelde yoga vanaf het begin als een soort eyeopener; dat je voor het grootste gedeelte wel degelijk dirigent bent over jou eigen gemoedsstand. Dat je door de gedachtes die in je op komen ze niet zozeer hoeft te controleren, maar juist te observeren. En dat is wat ik persoonlijk echt nodig had in mijn current state (ADD en angststoornissen). - M."


Misschien ben jij die ene man die wel wil maar nog nooit een yogales heeft gevolgd? Of ken jij zo'n man? Hecht je niet aan de waarde of mening van anderen, kennis komt door ervaring. Probeer het eens uit, ik zie de voordelen van yoga doorwerken op alle mannen in mijn lessen: Yoga is voor vrouwen èn voor mannen.


117 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page