top of page

Wat is een trauma?

Een trauma heeft invloed op onze gezondheid en staat van gelukkig zijn. Dit hebben we niet altijd bewust door maar dit betekent niet dat er geen trauma meer is die op onbewust niveau haar invloed uitoefent. Wat is een trauma? En wat gebeurt er op het moment van een traumatische gebeurtenis? Lees meer over de oorzaak en gevolg van een traumatische ervaring...


Weglopen van een trauma
Teveel angst rondom trauma

Wat is een trauma?

Een trauma is een impactvolle gebeurtenis die we als zeer vervelend hebben ervaren. Een trauma kunnen we al ervaren wanneer we als baby in de buik van onze moeder zitten. Deze vervelende gebeurtenis vormt zich als energie en slaat zich op in ons cellulaire energetische lichaam. Hier blijft het sudderen, net zo lang totdat de energie gereleased (vrijgegeven) wordt. Een trauma is een oude wond die onder de huid nog steeds open is, we hebben er lagen van zelfbescherming overheen gelegd waardoor we het pijnlijke moment niet continu bewust ervaren. Dit betekent echter niet dat het geen invloed meer uitoefent op onze gezondheid, ons gedrag en staat van gelukkig zijn. Het is erg waardevol om je eigen stukken aan te kijken en er niet langer van weg te lopen.
Voorbeelden van trauma

Er zijn verschillende vormen van trauma, wat je ook kan zien als een oude wond / oude pijn die diep geworteld zit in het bewustzijnsveld. Denk bijvoorbeeld aan kind trauma, individueel trauma (als tiener of volwassene), cultureel trauma (oorlog, massasterfte), voorouderlijk trauma (trauma op de familielijn) en trauma uit vorige levens.


Oorzaken trauma

Een aantal oorzaken en voorbeelden van impactvolle gebeurtenissen die trauma kunnen veroorzaken zijn:

 • Mishandeling van moeder tijdens zwangerschap.

 • Zware geboorte / bevalling moeder

 • Mishandeling / verwaarlozing tijdens opvoeding.

 • Zinloosgeweld situatie

 • Ernstig ongeluk

 • Bijna doodervaring

 • Financiële problemen

 • Gepest worden binnen het gezin of op school

 • Ziekte, Eetstoornis

 • Overlijden van een dierbare

 • Scheiding ouders / verlaten door ouder(s)

 • Wonen en leven in een onveilige situatie

 • Het meemaken van een traumatische gebeurtenis

 • Voorouderlijk trauma

 • Vorige levens trauma


Wat is het effect van trauma?

Een traumatische gebeurtenis kan opgeslagen worden in ons onderbewuste, dit gebeurt meestal vanuit zelfbescherming en een diepere innerlijke angst die voortleeft. De herinnering aan het moment van impact is te pijnlijk dus dat deel van jou die het trauma heeft meegemaakt blijft hier liever van weg; nooit meer wil je die pijn en dat verdriet opnieuw ervaren. Heb je iets tijdens de kinderjaren meegemaakt dan kan het zijn dat het kind in jouw het trauma in een klein doosje heeft weggestopt binnen de geest, je bent je niet meer bewust van het trauma. Voor de meesten van ons heeft dit onderliggende trauma nog steeds invloed op hoe we ons fysiek, mentaal en energetisch voelen. Want het verdriet en de pijn blijft sudderen in de cellen van ons lichaam en dit beïnvloed alles. Deze energie wil heel graag vrijkomen en in beweging gebracht worden maar het helen van deze pijn lukt alleen wanneer je bereidt bent om met liefdevolle aandacht naar de wond te gaan.


Het herkennen van trauma

Regelmatig hebben traumatische gebeurtenissen invloed op de subtielere lagen van ons lichaam. We merken het niet bewust op dat het ons gedrag, onze relaties, ons fysieke lichaam, onze energie en onze manier van denken beïnvloed. Misschien herken je jezelf in één van onderstaande gevolgen na trauma:

 • Je herinnert je nog bewust iets vervelends uit het verleden maar kan er niet zoveel mee

 • Je draagt (on)verkaarbare angst, onzekerheid of depressies met je mee

 • Je houdt jezelf klein en staat niet volledig in je kracht

 • Je bent zoekende en kent je eigen waarde niet in deze wereld

 • Je ervaart een gebrek aan zelfliefde en zoekt naar liefde en bevestiging bij anderen

 • Je mist een diep vertrouwen in jezelf, in je naasten en in jouw relaties

 • Je ervaart een verstoorde relatie met één van je familieleden of meerdere

 • Je draagt een herinnering bij je uit het verleden waar je je van afsluit

 • Je draagt een (on)verklaarbare angst bij je voor de dood

 • Je voelt je niet gegrond in je eigen lichaam en mist een diepe verbinding met jezelf

 • Je hebt iets heel vervelends meegemaakt en doet er alles aan om weg te blijven van het verdriet

 • Je ervaart boosheid, verdriet ofwel teleurstelling richting één van je familieleden of meerdere

 • Je ervaart dat je niet volledig jezelf bent, je wordt geleefd en gaat maar door

 • Je hebt een traumatische gebeurtenis meegemaakt en zoekt nu afleiding in de allerdaagse dingen

 • Je blijft jezelf verliezen in terugkerende belemmerende gedragspatronen

Er zijn verschillende vormen van trauma. Om hier meer over te lezen verwijs ik je graag door naar mijn website pagina's en andere blogs over deze onderwerpen:

Een trauma helen

Kun je een traumatische gebeurtenis helen? Zelfs wanneer je niet precies weet wat het trauma is? Ja zeker kan dit. Wanneer je voelt dat er een behoefte is om aandacht te schenken aan jezelf, op het gebied van heling en het verleden aankijken, dan is dat de beginstap voor transformatie en heling. Soms is het lastig om zelf de vinger te leggen op wat precies het trauma is en hiervan het effect op jou staat van 'zijn' te ontleden. Het kan daarom fijn zijn om hier hulp bij te krijgen van een ervaringsdeskundige, iemand die zelf ervaring heeft met trauma, trauma heling en het begeleiden en coachen van mensen hierin. Er zijn veel manieren om trauma aan te gaan kijken, ik leg je uit in dit blog waar ik zelf graag mee werk en wat mij ontzettend heeft geholpen.


Essentieel in iedere vorm van heling is om met liefdevolle aandacht naar de ervaring te gaan, want liefdevolle energie kan de pijn wegnemen.

 1. Trauma helen met behulp van plantmedicijnen. Plantmedicijnen bieden een ontzettend krachtige en mooie manier om in de diepere lagen van het bewustzijn te gaan reizen en bij de stukken te komen waar we vanuit de geest niet makkelijk bij komen. Plantmedicijnen zullen je nooit meer of minder geven dan wat je aankan, alles gebeurt in overeenstemming met jouw hogere zelf, jouw ziel. Een plantmedicijn ceremonie wordt liefdevol en kundig begeleid. Lees mijn blog over Trauma's helen met behulp van plantmedicijnen.

 2. Hypno Zielsregressie therapie: tijdens een regressie sessie wordt je in een hypnotische staat gebracht en zal je onder begeleiding naar de diepere lagen van je bewustzijn reizen voor inzichten en antwoorden. Ik combineer deze techniek tijdens mijn Ancestral healing en Innerlijk Kind healing.

 3. Energetische healingen: tijdens een energetische healing wordt er letterlijk weer energie in beweging gebracht wat geblokkeerd was en vast zat. Doordat energie weer gaat stromen wordt er een proces in werking gebracht. Een healing kan gericht zijn op een specifiek thema. Mijn healings combineer ik met coaching, aanraking, afstandhealing en technieken zoals regressie therapie, TRE (Tension & Trauma release), chakra healing en systemisch opstelling werk. Naast bovenstaande healingen kun je bij mij ook terecht voor de Anchoring the Light & Selflove healing.

 4. Soul Mentorship coaching: het kan een enorme opluchting zijn om te kunnen praten met iemand die je begrijpt. Iemand die je verstaat en die door de opgetrokken muur heenprikt. Ik kijk graag wat verder dan enkel en alleen naar de persoon die voor me zit. Jouw hele leven, familie keuze en reis die je tot nu bewandelt hebt, is van invloed op hoe het met je gaat en welke kant je op gaat.


Jeugd trauma ervaren
Ruziemakende ouders

Wat gebeurt er wanneer ik mijn eigen oude wonden en trauma stukken niet aankijk en heel? Om dit te begrijpen is het belangrijk om te weten dat je als ziel altijd een vrije keuze hebt. Niet voor iedereen is het de bedoeling in dit leven dat hij of zij een trauma verwerkt en heelt. Sommige mensen kunnen prima hun leven leven zonder dat ze ergens merkbaar last van ondervinden. Echter, wanneer we kinderen krijgen kan het gebeuren dat ons trauma overslaat op onze kinderen. Dit is voorouderlijk trauma. Wanneer wij letterlijk onze eigen 'shit' niet aankijken zal dit energetisch overslaan op ons nageslacht, het is dan aan hen om te dealen met de ongemakken waar wij niet naartoe durfden te gaan en zij zullen dit moeten helen.
Een paar voorbeelden: 1. Wanneer wij nooit ons verdriet tonen en dit erg lastig vinden kan het gebeuren dat onze kinderen hier ook moeite mee zullen hebben. 2. Wanneer wij erg angstig zijn voor honden omdat we ooit gebeten zijn door een hond, kan dit ook overslaan op één van onze kinderen (die geen enkele reden kent om angstig te zijn voor een hond). 3. Wanneer wij nooit over ons gevoel praten omdat we bang zijn hier niet in gehoord te worden, zullen onze kinderen het mogelijk ook lastig vinden om over hun gevoel te praten.


Daarnaast, niet te vergeten, is de kans erg aannemelijk dat je ooit na je overlijden weer zal incarneren terug op aarde omdat je nog onafgerond werk aan jezelf te verrichten hebt. Just saying:)...

Het betekent dus ook dat het aan jou kan zijn om trauma te helen en op te lossen die in verbinding staat met jouw (voor)ouders. Lees hierover mijn blog over Voorouderlijk trauma voor meer informatie.


Heb je een vraag? Neem dan gerust contact met me op en waar ik kan help ik je met liefde verder.

In liefde,


'New Earth' Medicijn vrouw

Energie- & Lichtwerker

Gids, Soul Search Mentor & Begeleidend Genezer

Yoga & PilatesdocentVolg mij via Instagram


Volg mij via Facebookps. Wist je dat ik tijdens de plantmedicijn ceremonies extra healingen, licht activaties en transmissies geef die jouw proces van heling, transformatie en thuiskomen in jezelf versterken en versnellen? Meer info via de link!


69 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page