top of page

De Yamas - stap één van het achtvoudige yogapad van Patanjali

Bijgewerkt op: 12 jan. 2021

“Nou zeg, wat een idioot!… Nee, nee Yolentha.. bewaar de rust. Denk aan de Yama ‘Ahimsa’: ga niet mee in het agressieve gedrag van een ander: Om Gam Ganapataye Namah, Om Gam Ganapataya Namah... ”


Ik hoor het mezelf zeggen en denken; de mantra voor Ganesha (remover of the obstacels). Die mij helpt een 'peace of mind' te vinden in mijn bovenkamer en waardoor ik me weet te beheersen en daardoor minder laat verleiden om mee te gaan in de negatieve keuze en het gedrag van een ander.


Eerlijk is eerlijk, ook deze Yogini verliest zichzelf echt nog wel eens. Vooral in het verkeer als een ander een gevaarlijke onterechte keuze maakt en mij in die keuze betrekt. Tja, dan raakt mijn fysieke energie de toeter van de auto ook wel eens. Niet heel relaxt van mezelf, al zeg ik het zelf.


Maar gelukkig zijn daar dan de Yamas, 5 stappen die makkelijk te implementeren zijn in het dagelijkse leven dat het "bijna" geen moeite kost. Het vraagt alleen om aandacht en bewustwording van je eigen gedrag en vooral ook de herhaling van je gedrag, dit laatste noemen we Samskara’s.


Om het achtvoudige Yogapad van Patanjali te doorlopen beginnen we altijd bij stap 1;

de Yamas. Hoe we de buitenwereld ervaren heeft (in)direct invloed op onze binnenwereld.


Stel je dat moment maar eens voor dat je gefrustreerd en geïrriteerd raakt door een keuze van een ander; in de supermarkt, in het verkeer, op je werk, in je relatie etc. Of dat je je stoort aan een gebeurtenis waar ook ter wereld. Dit zal direct effect hebben op hoe je je voelt, wat gebeurt er bijvoorbeeld met je energie? Wat speelt zich af in je hoofd? Als zich weer eens zo’n soortgelijke situatie zich voordoet, is je reactie dan hetzelfde? Meestal wel toch?


“How we see the outer world will reflect on how we feel in our Inner world” ~ Y.A.R.

Het bestuderen en integreren van de Yamas in je alledaagse leven is ontzettend goed te doen, je hoeft jezelf alleen maar bewust te maken van waar een Yama bij jou betrekking op heeft en bewust te blijven van jouw persoonlijke Samskara’s (gedragspatronen). De Yamas kunnen ingezet worden als een kompas, die richting geven naar een gelukkiger en positiever leven vol acceptatie in iedere situatie. Een richtlijn van hoe om te gaan met alle invloeden van buitenaf. Nu met de hele situatie rondom het Corona virus kunnen we de Yamas des te meer gebruiken en inzetten.


De 5 Yamas

1. Ahimsa (non-violence, geen geweld)

“Doe jezelf of een ander geen kwaad aan, heb compassie en begrip,, Wanneer doe jij jezelf of een ander kwaad? Denk aan zowel fysieke als mentale reacties en gedachten.

2. Satya (truth, waarheid)

“Hecht waarde aan je eigen waarheid en die van een ander, besteed tijd en aandacht aan de reden achter het vertellen van een leugen,, Bescherm je je eigen Ego of is er angst of verlangen?

3. Asteya (non-stealing, niet stelen)

“Je voelt het wel vanbinnen, wanneer je teveel neemt,, Bekijk jouw eigen lijst van wat je (wel) hebt, wat vaak al meer dan genoeg is. Hoeveel heb je echt (nog) nodig?

4. Brahmacharya (onthouding)

“Het moment hoe je je voelt na bepaald gedrag geeft vaak aan of je de juiste hoeveelheid energie hebt gegeven of hebt genomen,, Als dat stemmetje er is, die vóór een bepaalde keuze tegen je zegt: ‘Nee, dit is niet nodig of dit wil ik niet..’ luister daar dan misschien een keer naar.

5. Aparigraha (niet hechten, geen hebzucht)

“Als je zou moeten kiezen tussen puur geluk of de dingen waar je je aan hecht, wat kies je dan?,, Komt je hebzucht voort uit angst of comfort?


Oefening: Schrijf een Yama die jou nu het meest aanspreekt op een post-it briefje en plak deze op de koelkast, in de auto, in je agenda of op je laptop. Help jezelf te herinneren aan de kracht en intentie van een Yama en creëer daarin je eigen doelstellingen voor een verandering in je gedrag.


Tijdens het 'Eight Limb Yoga Retreat' in Nicaragua in 2021/2022 gaan we veel dieper in op onze persoonlijke Yamas, gedragspatronen en doelstellingen middels heerlijke Vinyasa Flow lessen, groepssessies, meditatie en chanting. Meer info? Klik dan snel hier!

91 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page