top of page

Parinamavada

Bijgewerkt op: 12 jan. 2021

Alles is in een constante staat van verandering...Het woord hoorde ik de eerste keer in één van de lessen van de Vinyasa yoga teacher training. Sindsdien is het niet meer weg te denken uit mijn ‘vocabulaire’ en pas ik het principe veel toe in mijn lessen als docent en als mens. Joh, ik heb het woord zelfs in het Sanskriet laten tatoeëren op mijn lijf, waarom zal je denken…


Omdat het de rest van mijn leven van toepassing zal zijn op alles wat er gebeurt in mijn leven, het me er aan zal blijven herinneren dat het zo hoort te gaan dat dingen veranderen. Dat alles om me heen nooit hetzelfde zal blijven. Hoe moeilijk het soms ook is, het is een natuurlijke gang van zaken dat iets verandert. Denk aan je lichaam dat met de jaren verandert, je gezinssituatie die verandert, een verandering op je werk, de inrichting van je huis, je huisdier, de boom in je achtertuin, je relatie met je partner of een vriendschap die verandert et cetera et cetera… Zie je? Je zult het herkennen, niks blijft altijd helemaal hetzelfde.


"Yoga kan een middel zijn om je te helpen weer de richting te vinden van waar je naartoe wilt."


We zien het gebeuren in de natuur om ons heen, zelfs een auto / huis / kaars / steen of een boek blijft nooit helemaal hetzelfde. Alles wordt een keer aangetast door de wet van de natuur, er komt een tijd dat iets afbrokkelt of dat de staat van ‘zijn’ wordt aangetast. De natuur weet zich aan te passen en vindt een richting om zichzelf levend te houden, niet altijd zonder slag of stoot (denk maar aan natuurrampen die ontstaan). Zo is het ook aan ons mens om een manier te vinden om te gaan met verandering.


Zie het als een rotonde op je pad, je hebt de keuze om na een bocht (gebeurtenis/verandering) weer rechtdoor te gaan of je slaat af en wijkt af van je pad. Je raakt verdwaald, bent de weg even kwijt en hoe verder je hierin verzeild raakt hoe minder je in contact zal staan met jezelf. Je bent gericht op de wereld om je heen, laat je afleiden van waar je eigenlijk naartoe wilt, namelijk weer de weg terug vinden naar ‘jouw pad’, de weg vooruit i.p.v. linksaf/rechtsaf of achteruit. Daarin te vertrouwen op je gevoel, je intuïtie en wat je hart je ingeeft.

Het woord Parinamavada kan voor mij een mantra zijn, een mantra is iets wat je in herhaling blijft zeggen of zingt om het woord en de intentie er achter echt te doorvoelen, het brengt focus in je geest. Je laat het vanuit je hoofd zakken in je lijf en laat het versmelten tot een intens gevoel van begrip in je hart.


Als je begrip kunt gaan tonen voor de verandering, hoe zwaar en moeilijk het ook is, zul je groeien als persoon. Je wordt sterker, je leert er van en het zal je helpen bij toekomstige gebeurtenissen die een impact vormen op je staat van zijn. En nee, het is echt niet altijd makkelijk en het zal zeker niet altijd vanzelf gaan. Het kost tijd maar door er actief mee te werken wordt het wel een 2e natuur, zodat je bij iedere verandering, van iets kleins tot iets groots zal denken: "Parinamavada, het hoort zo te gaan, deze verandering helpt mij te groeien als persoon en zal me verder brengen op mijn pad."


Het is een switch in je mindset, wil je blijven hangen in een negatieve gedachte? Wat soms heel lekker is, om een beetje depressief of verdrietig te zijn en wat je ook zeker mag voelen! Of wil je die negatieve gedachte (de emotie die ontstaat bij een verandering en welke als niet positief wordt ervaren) doorvoelen, doorgronden en er uiteindelijk ‘oké’ mee zijn dat het soms zo gaat?


"Dan kun je namelijk verder op je pad, rechtdoor, tot de volgende rotonde zich weer laat zien. Dan is het aan jou, sla je linksaf, rechtsaf, ga je achteruit of ga je toch rechtdoor?"

"Let life and things that happen in it, inspire you to learn, grow, accept and to evolve. Separate the ego from the conscious and allow the body to move with the conscious. Find your flow and be like water.

Life is a series of natural and spontaneous changes. Don't resist them - that only creates sorrow. Let reality be reality. Let things flow naturally forward in whatever way they like. (Lao Tzu)

Constant change is an inherent part of the cause and effect nature of life - Parinamavada

With Love - Yolentha"408 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page