top of page

Herken een introvert, extravert of ambivert in jezelf of in een ander

Ik ben niet zo van mezelf of mensen in een hokje plaatsen, maar toen ik een tijdje terug een podcast luisterde van Celine Charlotte over introvert zijn en wat dit betekent, herkende ik mezelf in heel veel aspecten terug.


Dit was een verademing, want er zijn echt momenten geweest (en soms nog steeds wel), dat ik mezelf een beetje vreemd vond omdat ik me niet zo graag meng tussen een groep (vreemde) mensen en niet altijd zin heb om met iedereen gezellig te doen.


Zet mij op een krukje in de hoek en laat me de menigte observeren vanaf een afstandje dan ben ik een gelukkiger mens dan wanneer ik met iedereen een babbeltje moet maken. Ik ben extreem gevoelig voor energie en vooral in een groep mensen waar ik niet iedereen goed ken, kan ik me soms een beetje afzijdig houden. Dan heb ik soms het gevoel dat ik er niet tussen hoor en voel ik me anders. Maar voel ik me op mijn gemak bij mensen, dan kom ik meer los, dit zijn kenmerken van een ambivert. Het persoonlijkheids karakter dat tussen introvert en extravert in zit.


Ik kan me nog goed herinneren dat ik jaren geleden naar een groot festival ging met mijn toenmalige vriend en een aantal vrienden. Iedere zomer gingen we met een klein groepje naar datzelfde festival, mensen waar ik me bij op mijn gemak voelde en een fantastische tijd mee had. Maar één zomer nodigden een paar van dit groepje nog een paar vrienden uit en die vrienden nodigden op hun beurt nog een paar vrienden uit, wat erin resulteerde dat we met een grote groep van +10 mensen naar dit festival gingen. Ik werd al zenuwachtig bij het idee en trok dit superslecht.


Ik vond mezelf op dat moment eigenlijk ook maar vervelend en had het gevoel dat ik me enorm aanstelde, maar realiseer me nu dat het gewoon veel te veel was voor me. Al die verschillende energieën die iets anders wilden. Ik was destijds iemand van het verbinden en voor mensen zorgen (nog steeds wel een beetje maar nu zonder dat het ten koste gaat van mezelf), dus dat zo’n enorme groep niet als één geheel werkte was voor mij heel stressvol.

Een introvert kan heel goed alleen zijn, soms voelt het een beetje eenzaam maar eerlijk is eerlijk, ik heb het ook gewoon nodig. Ik kan dus echt genieten van een avondje alleen op de bank met mijn twee katten en besluit tegenwoordig heel bewust of en wanneer ik sociaal wil doen. Dit betekent ook dat ik mijn agenda meer vrij houd en niet altijd mijn hele weekend al volplan. Ik heb lucht nodig om op te kunnen laden en geniet net zo erg van een wandeling in mijn eentje als met vrienden.


Het verschil tussen een introvert en extravert is waar ze hun energie vandaan halen. Een introvert haalt energie uit zichzelf, een extravert haalt energie uit anderen. Een introvert is bedachtzaam en is vaak een rustig persoon. Een extravert kan als middelpunt in de belangstelling willen staan en kan helemaal lekker gaan op veel gezelligheid met vrienden, veel borrels en sociale afspraken.


Wanneer je jezelf hierin niet herkent ben je mogelijk een ambivert, dan zit je tussen beide uitersten in en heb je zowel kenmerken van een introvert als van een extravert. Dan vind je het leuk om met vrienden op pad te gaan maar kan je net zo goed alleen op pad. Je kijkt liever even de kat uit de boom en voelt je sneller op je gemak met vertrouwde mensen om je heen. Als je je goed voelt vind je het leuk om een praatje te maken maar een ander moment ben je liever een luisterend oor.


Ik herken mezelf het meest in de kenmerken van een introvert maar deels ook ambivert. Ik denk dat er mensen zijn die nu zullen denken (die mij goed kennen) maar hoe dan? Want je houdt van gezelligheid en je houdt ook wel van een feestje. Ja zeker! Maar dan met mensen die ik goed ken en die mij energetisch niet leegslurpen. Op een feestje met gelijkgestemden voel ik me sneller op mijn gemak en dan voel ik zelf goed aan met wie ik wel of niet een babbeltje maak. Daarnaast kan ik op een feestje ook gerust een hele avond in mijn eentje rondhuppelen en dansen.


"Een vriendin van me kan op een feestje echt met iedereen een praatje maken, ik verwonder me daar altijd over, maar zij heeft gedurende de week ook meer sociale afspraken en krijgt hier duidelijk energie van,,

Ik laat het afspreken met vrienden of voor werk inmiddels heel erg afhangen van hoe ik me voel en bedenk me goed op welke momenten van de dag ik dit doe. ’s Ochtends ben ik graag productief voor mezelf bezig, in de middag spreek ik graag af met mensen zodat ik ’s avonds weer voor mezelf heb. Natuurlijk werkt dit niet altijd zo en dat is ook prima, maar het doet al heel veel dat ik me hier nu bewust van ben. Ik zeg dus ook vaker een afspraak af wanneer ik voel dat ik even ruimte voor mezelf nodig heb. Gelukkig zie ik hierin ook dat steeds meer vrienden om me heen dit doen.


Wanneer je jezelf of iemand anders kan herkennen in een introvert, extravert of ambivert kun je misschien ook meer begrip hebben voor hoe de dingen soms gaan. We zijn niet allemaal hetzelfde en dat mogen we ook niet van elkaar verwachten.


Ben je benieuwd waar je jezelf in kunt schalen? Op de volgende website kun je een kleine test doen: https://desuccesvolleintrovert.nl/introvert-extravert/


Liefs.

54 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page