top of page

Verliezen we de ware betekenis van Yoga uit het oog?

Bijgewerkt op: 20 apr. 2021

Een Yoga-les zou moeten gaan om het integreren van een ervaring, het is niet de bedoeling dat je met een trauma weer de deur uit loopt.


Yoga is helemaal hip en happening tegenwoordig, het lijkt wel alsof je er niet meer bij hoort wanneer je geen yoga beoefent. Toen ik nog in Amsterdam woonde (ik heb het ook in Haarlem ervaren) waren er momenten dat ik mij niet altijd op mijn gemak voelde in een yogastudio tussen een 'community' die erg hip leek te zijn (mijn gekozen woord) of een 'community' die helemaal op elkaar is ingespeeld waardoor een 'buitenstaander' zich niet direct welkom voelt. Ofwel een yogadocent die op de één of andere manier toch nog een muur heeft opgetrokken en niet even enthousiast reageert op iedereen. Ik ben yogadocent en beoefen yoga, dus natuurlijk voel ik mij ook erg thuis in deze wereld maar ik kan me heel goed voorstellen dat er voor veel mensen een drempel is om überhaupt aan yoga te beginnen.

De essentie van wat Yoga betekent en voor mensen kan betekenen lijkt regelmatig naar de achtergrond te zijn verplaatst. Alsof we uit het oog verliezen waar het eigenlijk om hoort te gaan. Dit is niet oké. Het is niet de bedoeling dat je met een negatieve ervaring, blessure of een onzeker gevoel een yogales uitloopt. Yoga is niet al die 'fancy' houdingen die we op Instagram voorbij zien komen, het draait er niet om hoe goed je eruit ziet in je yoga outfit of hoe gezond je eet.


Yoga betekent 'Union' oftewel 'Verbinding' met je hogere Zelf. De yoga in de vorm zoals wij het kennen (houdingen in een ‘yoga’ les) is een manier om de verbinding aan te gaan met je hogere Zelf en verbinding te ervaren tussen body-mind-spirit.


Een Yoga practice is een werkwijze ofwel manier van beoefenen om controle te krijgen over de fluctuaties (gedachtestroom) in ons hoofd en met een 'peace of mind' de wereld in te gaan. Dit kan in de vorm van een les, meditatie, wandeling, schrijven, chanting, zingen, surfsessie of iets anders waarin jij verstilling kan ervaren in je mind. Yoga is dus het uiteindelijke doel waar we naar streven tijdens het beoefenen van verschillende asana’s (houdingen), pranayama ademhalingstechnieken en meditaties.


Patanjali zegt in de Yoga Sutras: "If you can control the rising of the mind into ripples, you will experience Yoga." Verliezen we dit uit het oog terwijl we aan een yoga practice mee doen ofwel hier les in geven?

Wanneer je meedoet aan een yogales, zul je ervaren dat er houdingen ofwel momenten zijn waarin je geest, je denkende mind, het over wil nemen. Wanneer je op dat moment de ervaring van de les, terwijl je beweegt en ademt, kan integreren en je gedachten kan loslaten, zul je toewerken naar het ervaren van Yoga.


Wanneer ik hoor dat een vriendin zich niet op haar gemak voelt bij een yogadocent triggert mij dat. Natuurlijk hebben we met de één meer een klik dan met de ander, dat heb ik zelf ook, maar het is denk ik wel belangrijk dat je als yogadocent iedereen een welkom gevoel geeft en iedereen evenveel ‘ziet’. Dat je in ieder geval je best hier voor doet. Natuurlijk is dit tweerichtingsverkeer en werkt dit deels twee kanten op maar ik durf als docent wel te zeggen dat je een bepaalde verantwoordelijkheid hebt naar alle lesnemers en beseft dat het uiteindelijk gaat om de ervaring die mensen in jouw ‘Yoga’ les ontvangen met als doel hen te ondersteunen en te motiveren verstilling in de mind te creëren. Het is het mooiste van mijn vak als yogadocent; dat ik anderen kan helpen meer liefde, verstilling en balans te ervaren tussen body, mind & spirit. Wanneer hierin meer ‘heelheid’ wordt ervaren is er meer ruimte voor liefde en positiviteit. Daarmee wordt de wereld mooier.


Dus, wanneer je een fancy les met een hele leuke flow aan het bedenken bent, houd dan de essentie van de betekenis van yoga in je achterhoofd. Neem tijd om de flow en de houdingen te integreren en te doorvoelen. Dit is ook meteen een tip aan lesnemers, want als een flow te snel voor je gaat of je wordt uitgenodigd in een houding te gaan die helemaal niet prettig aanvoelt voor jouw lichaam, neem dan even een moment voor jezelf. In childspose of sukasana en adem even een aantal keer diep in en uit, integreer het moment en de ervaring in je systeem. Het is helemaal niet erg wanneer je besluit iets niet te doen, ik zou dit zelfs graag vaker willen zien bij mijn lesnemers.


Al zo lang thuis zitten en niet fysiek les te kunnen geven heeft mij uitgenodigd weer eens in de essentie van de betekenis van yoga te duiken. Integratie is het sleutelwoord. Ik kan niet wachten dit weer fysiek met mensen te mogen delen.


Yoga is voor iedereen.


Liefs Yolentha.

105 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Komentáře


bottom of page